Vannak olyan esetek, amikor egyértelmű, hogy nem jól szigetel az ablak. Egyértelmű jel, ha még a maximumra feltekert fűtés mellett is folyamatosan vacog. Ha csukott ablaknál is annyira mozog a függöny, mintha a szobában tornádó dúlna. Amikor már akkora rés tátong a szerkezet és a fal között, hogy az egész ujját ki tudja tolni a lyukon. Ez gyenge minőségű, elöregedett fa illetve műanyag ablaknál ugyanúgy megtörténhet. Ekkor már nagy a baj. De megtörténhet az is, hogy a probléma laikus szemmel nem is látható.

Jól szigetel-e az ablaka? Figyeljen oda a nyílászárói állapotára!

A hőveszteség körülbelül 40 százalékáért általában a rosszul szigetelő nyílászáró a ludas. Ez fa és műanyag ablak esetében is így van. Érted már, mi a baj? Mintha évente több tízezer forintot „csak úgy” kidobnál az ablakon. Tehát ha csökkenteni szeretné fűtés- és/vagy áramszámládat, nem árt, ha tisztában van a nyílászárói szigetelőképességével. Jó hír, hogy ezt egy laikus is könnyedén letesztelheti.

Vizes kéz, gyertya és pénzpróba 

Az egyik legegyszerűbb módszer erre, ha bevizezett kezünket oda tesszük, ahol a nyílászáró külső és belső illeszkedése találkozik. Ha a szigetelés nem megfelelő, rögtön érezni fogjuk, hogy mozog a levegő. Az is jó megoldás, ha egy gyertyát rakunk az ablakkeret elé. Persze ezt a tesztet inkább hidegebb, szelesebb időben javasolt elvégezni. A gyertya lángja mindent elárul: ha nyugodt, akkor mi is azok lehetünk, ha pedig mozog, akkor biztos lehet benne, hogy ablaka nem zár megfelelően.

Egy egyszerű reklámújság vagy papírpénz is sokat segíthet. Csak helyezzük el a keret és a szárny találkozásánál, és csukjuk rá az ablakot. Ha könnyedén ki tudjuk húzni, akkor bizony probléma van.

Sajnos az elégtelen szigetelés problémája akkor is előállhat, ha csupán 4-5 éve lett beszerelve az új nyílászáró. A silány minőségű, olcsó termékek hamar tönkre mennek. Hiába vásárolt korszerű (vagy annak tűnő) műanyag ablakot. A hanyag beszerelés vagy a tartósan hibás működtetés szintén gyenge szigetelőképességhez vezethet. Ha nem jól szigetel az ablaka, akkor érdemes szakembert hívni.