Nyílászárók szakértője!

Az építkezők c. műsor hivatalos nyílászáró beépítő partnere a
Dukát Ablak kft.

TV2.hu
Super TV2
Az Építkezők

Derítse ki, hogy jól szigetel -e ablaka!

Vannak olyan esetek, amikor egyértelmű, hogy nem szigetel megfelelően az ablak. Ha még a maximumra feltekert fűtés mellett is folyamatosan vacogsz. Ha csukott ablaknál is annyira mozog a függöny, mintha a szobában tornádó dúlna. Amikor már akkora rés tátong a szerkezet és a fal között, hogy az egész ujjadat ki tudod dugni a lyukon. Ez gyenge minőségű vagy elöregedett fa illetve műanyag ablaknál ugyanúgy megtörténhet. Na, ilyenkor már nagy a baj. Előállhat az a helyzet is, hogy a probléma (egyelőre) „laikus szemmel”, első blikkre nem érzékelhető. 

Figyelj oda a nyílászáróid állapotára!

 

A hőveszteség körülbelül 40%-áért általában a rosszul szigetelő nyílásszáró a ludas. Ez fa és műanyag ablak esetében is így van. Érted már, mi a baj? Mintha évente több tízezer forintot „csak úgy” kidobnál az ablakon. Tehát ha csökkenteni szeretnéd fűtés- és/vagy áramszámládat, nem árt, ha tisztában vagy nyílászáróid szigetelőképességével. Jó hír, hogy ezt Te magad is könnyedén letesztelheted. 

 

Vizes kéz, gyertya és pénzpróba 

Az egyik legegyszerűbb módszer erre, ha bevizezett kezünket oda tesszük, ahol a nyílászáró külső és belső illeszkedése találkozik. Ha a szigetelés nem megfelelő, rögtön érezni fogjuk, hogy mozog a levegő. Az is jó megoldás, ha egy gyertyát rakunk az ablakkeret elé. Persze ezt a tesztet inkább hidegebb, szelesebb időben javasolt elvégezni. A gyertya lángja mindent elárul: ha nyugodt, akkor mi is azok lehetünk, ha pedig mozog, akkor biztos lehetsz benne, hogy ablakod nem zár megfelelően.  

Egy egyszerű reklámújság vagy papírpénz is sokat segíthet. Csak helyezzük el a keret és a szárny találkozásánál, és csukjuk rá az ablakot. Ha könnyedén ki tudjuk húzni, akkor bizony probléma van. 

Sajnos az elégtelen szigetelés problémája akkor is előállhat, ha csupán 4-5 éve került cserére a nyílászáród. A silány minőségű, olcsó termékek hamar tönkremennek. Hiába vásároltál korszerű (vagy annak tűnő) műanyag ablakot. A hanyag beszerelés vagy a tartósan hibás működtetés szintén gyenge szigetelőképességhez vezethet.