A terasz vagy erkélyajtó az a nyílászáró típus, mely teret nyit a külvilágra, így természetesen hasonló elvárásaink vannak vele kapcsolatban, mint egy bejárati ajtónál: biztonság, jó hőszigetelés és esztétikus megjelenés. Ezen kívül az ablakok funkcióit is ellátja, hiszen természetes fényt visz otthonunkba.

Milyen típusú erkélyajtók léteznek?

Anyaguk szerint, akárcsak a bejárati ajtóknál és ablakoknál, három alaptípust különböztetünk meg a teraszajtóknál. Ezek előnyeiről és hátrányairól már rengeteget írtunk, napjainkban a legtöbben a korszerű és időtálló műanyag nyílászárók mellett döntenek. Erkélyajtót is hasonlóan választunk.

Működtetési elvük szerint öt féle változatról beszélhetünk. A rögzített felületű, fix erkélyajtó általában nyitható részekkel kombinálva jelenik meg. A nyíló funkciójú teraszajtóknál már egy- és kétszárnyas kivitelből is választhatunk, tetszőleges nyitásiránnyal. A bukó-nyíló típus már kettős funkciót lát el, mely a kilincs állásának módosításával érhető el. A toló-bukó szerkezet gördülő vasalattal van ellátva, működtetése oldalirányba történő elmozdítással történik.

Az előző típushoz hasonló az emelő-toló erkélyajtó, mely a legmodernebb kategóriát képviseli a piacon. A szárnyak oldalirányba, minimális erőkifejtéssel eltolhatóak, rendkívül helytakarékos megoldás, mely lenyűgöző, panorámás kilátást tesz lehetővé.

Hogyan válasszunk erkélyajtót? Vásárlási szempontok

Ahogyan a többi nyílászáró típusnál, az erkélyajtónál is fontos szempont az optimális hő illetve hangszigetelő képesség. Emelő-toló erkélyajtóink kiváló paraméterekkel rendelkeznek e téren. A 6 légkamrás Inoutic profilrendszer, a különleges, közvetlenül az ajtóprofilban helyet kapó belső tömítés és a lélegzetelállító formatervezés mind-mind garantálja a kiváló minőséget és megbízhatóságot.

Érdemes azt is átgondolnunk, hogy milyen gyakran és milyen célból használnánk új erkélyajtónkat, mekkora szabad átjárhatóságra lesz szükségünk. Ez a méretet és a típust is alapvetően meghatározza. Amennyiben fontos számunkra, hogy nagy mennyiségű természetes fény jusson be a házba, és feltétel az akadálymentes közlekedés, úgy mindenképpen érdemes egy korszerű emelő-toló erkélyajtót beszereltetnünk.

Egy emelő-toló erkélyajtó akadálymentes közlekedést biztosít