Az ablakcsere nem hazai gond. Világszerte nagy problémát, és felesleges kiadást jelentenek a háztartásokban az elavult nyílászárórendszerek használata. Az olyan ablakok megléte miatt, melyek nem szigetelnek megfelelően szó szerint feleslegesen dobjuk ki a pénzt az ablakon a fűtés vagy klimatizáció jegyében. Egy minőségi ablakcsere azonban számos felmerülő és meglévő problémát képes orvosolni. A funkcionalitáson túl új megjelenést, stílust is kölcsönözhet otthonának. A következő cikkben igyekszünk lerántani a leplet arról, hogy miért is érdemes befektetni az ablakcserébe, illetve, hogy milyen előnyökkel jár, ha új, modern és esztétikus nyílászárókat vásárol.

Ablakcsere: gyorsan kifizetődő befektetés


A tökéletes ablakszerkezet megtalálása több szempontból nélkülözhetetlen, azonban a legfontosabb funkciója értelemszerűen a hő-, és hangszigetelés. Az olyan elavult otthonokban, ahol a kiadások nagy részét a fűtés teszi ki, ott az ablakcsere a legelső és legfontosabb lépés a családi kassza kímélése és a komfortérzet növelése céljából. Ez a befektetés egy rendkívül gyorsan megtérülő, egyszeri kiadást jelenthet. Például sokkal hamarabb behozza az árát, mint a fűtési rendszer átalakítása, korszerűsítése, de ugyan ez igaz a klímaberendezésekre is a nyári hőségben. A mai, nyüzsgő világunkban emellett a hangszigetelés is prioritást élvez, főleg a nagyvárosokban, ahol soha nem áll meg az élet.

Modern, megbízható és esztétikus ablakok


Ma már megannyi lehetőség közül válogathat, ha Ön is felújításon töri a fejét, hiszen a nyílászárópiac hatalmas kínálatot nyújt a vásárlóknak, s a technika fejlődésének köszönhetően évről évre jobb minőségű termékek kerülnek ki a gyártósorokról, megfizethető áron. A termékek sokszínűségét jelzi például, hogy a Realtherm kínálatában találkozhat egyrészt műanyag és alumínium ablakokkal, a legkülönbözőbb méretekben, formákban, a RAL színskála szinte minden árnyalatában. S ezen kívül megannyi egyedi igénynek is eleget tudunk tenni ügyfeleink elégedettsége végett.

A korszerűsítő ablakcsere akkor lesz igazán hatékony, ha előre felméri, milyen paramétereknek is kell megfelelnie a kiválasztandó ablaknak. Ehhez sosem árt szakértő segítségét kérni, mivelhogy ezzel nagyban megkönnyítheti saját dolgát, felvázolhatja elképzeléseit. A legkorszerűbb ablakok a műanyag és alumínium termékek, a Realtherm kínálatában mindkét terméktípus elérhető.

A műanyag, vagy alumínium nyílászárókkal kivitelezett ablakcsere mindig jó döntésnek bizonyul. Ezek a minőségi termékek a kialakításuknak köszönhetően kiváló hő-, és hangszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Ráadásképp élettartamuk sokkal hosszabb, mint a fából készült társaiké, mert rendkívül jól ellenálnak az időjárás viszontagságainak minden évszakban. Ez a jellemvonás szintén a költséghatékony mivoltát erősíti az ablakcsere procedúrájának, miképp hosszú évekig, netán évtizedekig nem kell ismét pénzt fordítania a nyílászárók korszerűsítésébe. A műanyag és alumínium ablakok karbantartása, tisztítása is sokkal egyszerűbb és gyorsabb folyamat. Nem beszélve arról, hogy ezen termékeknek a gyártása is hamarabb teljesül, mint például a faablakoké,  melynek révén a gyártók a magas minőséget ötvözik a megfizethető árakkal.

Rezsiköltség-csökkentés


A lakások, családi házak rezsiköltségének tetemes részét a fűtésre, légkondiconálásra szánt összegek teszik ki. A modern nyílászárók a korábbi egyszerű üvegezésű ablakokkal szemben a hőveszteségi értéket a korábbiak egynegyede alá szoríthatják. Azaz a több légkamrás ablakok képesek akár 30-40-50%-kal is lecsökkenteni a felesleges kiadásokat. Nem mellesleg a hangszigetelés problémája is könnyedén áthidalható ily módon. Különösen fontos lehet a tökéletes hőszigetelés, ha otthonában a megújuló energiaforrásokat használja fel fűtésre, hűtésre, hiszen a napelemekbe, napkollektorokba fektetett összegek nem térülnek meg egyhamar, csak évek múltán. Sokkal hamarabb kifizetődnek azonban, ha odafigyel arra, hogy korszerű és jó minőségű nyílászárókat használjon.

A funkcionalitáson túl a külső megjelenés sem elhanyagolható tényező az ablakcsere kivitelezése alkalmával, az ablakok megjelenése, formája, színe rendkívüli mértékben járulnak hozzá otthona összképéhez, függetlenül attól, hogy családi házról, vagy lakásról beszélünk. Rengeteg forma-, és színválaszték közül válogathatnak azok, akik szeretnének belevágni az ablakcsere lebonyolításába.

A korszerű ablakok a funkcionalitáson túl otthona stílusos és komplex megjelenését is sugallják

 

Mikor szükséges az ablakcsere?


Most, hogy már tudjuk az ablakcsere összes előnyét, nézzük meg azokat a konkrét eseteket, amikor nagy eséllyel elkerülhetetlenné válik a minőségi termékek beszerzése és alkalmazása.

  • Magától értetődő, hogy, amennyiben lakásépítésére, vagy felújításra szánja el magát, nem érdemes a nyílászárókon spórolni. A későbbiekben rengetek problémát és kiadást szülhet a gyatrább színvonalú gyártmányok beépítése.
  • Mint arra már többször utaltunk, az ablakcsere szükségességének első jele a magas fűtésszámla, hiszen ez azt sugallja, hogy a nyílászárórendszer elavult és nem képes ellátni azt a feladatot, amire rendeltetett.
  • A hőszigeteléssel pedig nagyon szorosan összefügg a hangszigetelés fontossága, főleg ha nagyvárosban, közlekedési csomópontok mellett lakik.
  • Az elavult ablakokra sokszor nem lehet új redőnyt, reluxát, szúnyoghálót felszerelni, hiszen annak fizikai állapota nem teszi ezt lehetővé. Vagyis nem tudja elkerülni a fényszennyezés, erős napsütés, rovarok okozta kellemetlenségeket.
  • Ha azt tapasztalja, hogy a falak penészesek, vagy gombásodásnak indultak, az annak a jele, hogy a szellőztetés nem jól megoldott. A rossz minőségű ablakok közelében a pára lecsapódik, melyet a falak sínylenek meg. Hámlani kezd a festék, s a penészedés nemcsak, hogy visszataszító látvány, de egészségügyi szempontból is veszélyes lehet.
  • A mai, modern ablakok kialakításuknak köszönhetően akár porallergiáját is enyhíthetik egy ablakcsere révén. A modern és jó minőségű nyílászárók képesek felfogni  az utcáról érkező port és polleneket.
  • S végül, ám koránt sem utolsó sorban, a biztonság, és betörésvédelem szempontjából is érdemes korszerűsítésbe kezdeni. Az elavult ablakszerkezetek szinte meghívók a betörők számára, a könnyű zsákmány ígéretével kecsegtetnek. Ám egy stabil, strapabíró, esetleg riasztóval is felszerelt ablakot inkább messziről elkerülik az illetéktelen behatolók.

Persze még hosszasan sorolhatnánk, hogy milyen előnyökkel jár az, ha elszánja magát az ablakcsere mellett, de most csupán a legfontosabb szempontokat gyűjtöttük össze Önnek. A felsorolt okok gyakran egészülnek ki az egyedi elképzelések és igények támasztotta elvárásokkal, melyeket csak a legmodernebb eszközök képesek maradéktalanul teljesíteni.

Pályázati lehetőségek


Természetesen a teljes és átfogó ablakcsere nem olcsó mulatság. Ám szerencsére ma már számos pályázati lehetőséggel lehet élni az energiatakarékosság és környezetvédelem jegyében. A legjobb lehetőség ezek közül pedig a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17), mely lényegében egy 0%-os hitel. Ennek lényege, hogy maximum 20 évre nyújtanak kamatmentes hitelt legfeljebb 10 millió Forint értékben a magyar háztartások energiatakarékosságának fejlesztéséhez. Persze ezen kívül is elérhető több uniós, kormányzati, vagy önkormányzati támogatás is, így érdemes mindig résen lenni, és lecsapni az aktuális lehetőségekre.

Ha kérdése van az ablakcsere kapcsán, Ön is szeretné felújítani elavult nyílászárórendszereit, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot ajánlatkérő űrlapunkon a város megjelölésével, s minden kérdésére választ kaphat, s válogathat széles termékkínálatunkból is.