A zsalugáter fix- vagy mozgatható (állítható) lamellákkal készülő passzív kültéri árnyékoló berendezés. Ami készülhet a fa mellett, más anyagból. Legfontosabb előnye, hogy a nap perzselő sugarainak már a nyílászáró üvegfelülete előtt útját állja. Így környezetbarát módon akadályozza meg a beltér nem kívánatos felmelegedését.

A zsalugáternek több évszázados hagyománya van. Újabban reneszánszát éli, mert a fa zsalugáter nagy mértékben hozzájárul a házak hangulatos összképéhez. Régi házak felújításánál és új építésű házaknál is nagy népszerűségnek örvend a fa zsalugáter: Ablakoknál a nyíló zsalugáter, míg teraszajtóknál és padlószinttől induló ablakoknál, nagy üvegfelületek előtt a harmonika rendszerű vagy sínen eltolható zsalugáterek kedveltek. Közvetlenül a nyílászárókhoz kapcsolódó alkalmazási területek mellett egyre népszerűbb az eltolható nagy méretű zsalutáblák alkalmazása. Például a tágas teraszok esetén is, ahol a zsalugáterek a lakás belmagasságával megegyező, akár 3 méteres magasságban készülnek és a padlószinttől az árnyékolni tervezett terasz fölötti erkély födéméig vagy – tetőteraszok esetén – a hasonló magasságban kiépített pergoláig érnek.

Esztétikai értéke mellett fontos szerepet kap a betekintés elleni védelemben és az árnyékolásban is. Télen védi az otthon melegét, nyáron megóv a forróságtól. Mindemellett, a zsalugáter jó hő- és hangszigetelő.
A fa zsalugáter bármilyen nyílászáróra akár utólag is elhelyezhető bontás vagy a meglévő nyílászáró sérülése nélkül.

A zsalugáter elsődleges feladata az árnyékolás, emellett azonban komoly védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben heves esőzés, jégeső, szélvihar vagy hózápor idején. Felhasználási területe igen széles: lakóházak, középületek, nyaralók, vadászházak,
horgásztanyák és borospincék árnyékolója és dísze is lehet egyben.

 

A zsalugáterek anyag

A tradicionális fa zsalugáterek között több típust különböztetünk meg. Létezik nyitott vagy zárt állású fix lamellás, illetve mozgatható lamellás zsalugáter. A nyíló, toló vagy harmonika kivitelben készülő zsalugáterek alapanyaga főként borovi fenyő, de a luc- és a vörös fenyő is igen kedvelt.