Posted on

Öt ok az emelő-toló erkélyajtók mellett és ellen!

Mind vágyunk, vagy vágytunk már egy szép erkélyre, esetleg teraszra. Sokan rendelkezünk is vele, azonban annak helykapacitása gyakran nem elég egy hagyományosan funkcionáló erkélyajtó számára. Ekkor jöhetnek szóba az emelő-toló erkélyajtók, amik nem csak helyet spórolnak ott ahol nincs, de igazán kényelmes és modern kialakításuk növelheti a 21.század emberének komfortérzetét.

Miért jó, vagy épp miért nem jó neked egy emelő-toló erkélyajtó?

 

Jó, mert:

  1. Mint már fent említettem nem biztos, hogy a pici erkélyen a régi építésű panel kis fűszeres kertjét összerakhatjuk, ha egy ajtónak is ki kell nyílnia. Persze nyílhat bentre is, de akkor meg hova rakod a tévét? Hova kerül a bőrfotel? Így sincs semmi hely, még mínusz 2 m² pont nem hiányzik. Viszont egy ilyen erkélyajtó oldalra húzva nyílik, sem kint, sem bent nem vesz el helyet.
  2. Kevesebb helyen van elosztva az ajtó, nagyobb az üvegfelület, tehát sokkal több fény jut a házba. Tény, hogy az embernek fényre van szüksége, a kevés fény D-vitamin hiányt jelent, ami különböző betegségekhez vezet. Viszont, ha betegség nem is alakul ki, az első tünet mindenképp: levertség, fáradtság, rossz hangulat. A fényes ház mindenki kedélyét javítja, míg egy sötét ház csak tovább rontja azt.
  3. Egy régi fajta ,,toló-bukó erkélyajtó” az emelő-toló erkélyajtóval szemben egy fix kerettel rendelkezik, tehát adott egy küszöbmagasság. Ezzel szemben egy emelő-toló erkélyajtót akár a padlószintig lehet süllyeszteni, hogy szinte akadálytalanul haladhassunk át a sínen. Ez nem utolsó szempont olyan családoknál, ahol mozgássérült családtag is él.
  4. Könnyű használat! A hagyományos erkélyajtókkal szemben egy ilyen ajtót akár egy kisgyerek, vagy akár egy idős ember is gond nélkül használhat. Speciálisan kialakított mechanikája lehetővé teszi, hogy a gyakran igen nagy súlyú ajtó elmozdítása is könnyed feladat legyen.
  5. Növeli a lakás komfortszintjét, sokkal modernebb hatást kelt, mint a hagyományos ajtók. Panoráma kilátást tesz lehetővé.
Álmaink otthonában nyissuk össze a külső-és belső teret emelő-toló erkélyajtóval!

 

és, hogy miért ne:
Rövid listánk végére kiderült, mindegy mennyire próbálunk ellenérveket találni, nem sikerül. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk az erkélyajtóknak ezt a családját, amit nyugodtan kijelenthetünk, hogy a nyílászárók között talán a legpraktikusabb és hasznosabb jelenleg.